শতাব্দ ষ্টাফ ৰিপ’ৰ্টাৰ, ১ জুলাইঃ ৰন্ধা-বঢ়াৰ সোৱাদ আৰু গোন্ধৰ ক্ষেত্ৰত অতুলনীয় কৰি তুলিবলৈ তেজপাতৰ জোৰ কোনেও ল’ব নোৱাৰে। পুষ্টিবিদসকলে কয় যে, তেজপাতত তাম, চেলেনিয়াম, আইৰণ, জিংক, মেগনেছিয়াম, পটাছিয়াম আৰু কেলচিয়াম আদি বিভিন্ন উপকাৰী উপাদান থাকে। ইয়াৰ উপৰি বিভিন্ন ধৰণৰ ভিটামিন আছে। ডায়েবেটিছ ৰোগৰ চিকিৎসাত তেজপাত অতি ফলপ্ৰসূ। তেজত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ উপৰি তেজপাতে আন বহু শাৰীৰিক সমস্যাও আঁতৰাই ৰাখে। বিভিন্ন ৰেচিপিত ব্যৱহাৰ কৰাৰ উপৰি বহু চিকিৎসকে তেজপাতৰ ঔষধি গুণৰ বাবে চাহৰ লগত উতলাবলৈ খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।
* তেজপাতৰ চাহৰ কি কি উপকাৰিতা আছে?
১) নিয়মিত এই চাহ খালে শৰীৰত থকা ইনচুলিনৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰা সম্ভৱ। টাইপ-২ ডায়েবেটিছৰ বাবে তেজপাত অতি ফলপ্ৰসূ।
২) শৰীৰৰ পৰা দূষিত পদাৰ্থ আঁতৰাবলৈও তেজপাত অতি উপযোগী। তেজ বিশুদ্ধ কৰিবলৈ তেজপাতৰ চাহ খাব পাৰে।
৩) খাদ্যৰ এনজাইমবোৰ হজম কৰাত তেজপাত অতি উপযোগী। অমিতাৰ ৰসে খাদ্যক সোনকালে সৰু সৰু অংশত ভাঙিব পাৰে। দীৰ্ঘদিন ধৰি বদহজমত ভুগি থকা সকলে তেজপাত দিয়া চাহ নিয়মীয়াকৈ খালে উপকৃত হ’ব পাৰে।
৪) হলধিত কেফেইক এচিড থকাৰ বাবে হৃদযন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাত অতি ফলপ্ৰসূ। তদুপৰি কলেষ্টেৰলৰ মাত্ৰা কমাই হৃদৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰাত তেজপাতেও গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। বাতবিষৰ বিষ কমাবলৈও তেজপাতে অতি ফলপ্ৰসূ ভূমিকা পালন কৰে।
৫) তেজপাতত এন্টিবেক্টেৰিয়েল আৰু মাইক্ৰ’বেক্টেৰিয়েল উপাদান থাকে, গতিকে ঘা ভাল কৰাত ই অতি উত্তম কাম কৰে। চৰ্দি আৰু কাহৰ সময়ত তেজপাতৰ চাহ খালেও যথেষ্ট আৰাম পোৱা যায়।