শতাব্দ ষ্টাফ ৰিপ’ৰ্টাৰ, ২৯ জুনঃ পাচনৰ পৰা হোৱা উচ্চ ৰক্তচাপৰ সমস্যা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ পুষ্টিবিদসকলে বিটৰ ৰস খোৱাৰ পৰামৰ্শ দিছে। এটা নতুন অধ্যয়নত বিটৰ নতুন গুণৰ সন্ধান পোৱা গৈছে। অধ্যয়নত দেখা গৈছে যে, বিটৰ ৰসে ধমনী প্ৰদাহ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰে, যিটো ক’ৰ’নাৰী হৃদৰোগৰ অন্যতম প্ৰধান কাৰণ।
* কি এই ৰোগ?
ক’ৰ’নাৰী আৰ্টাৰী ডিজিজ হ’ল হৃদযন্ত্ৰৰ লগত জড়িত ধমনীবোৰৰ ৰোগ। এই ৰোগত আক্ৰান্ত লোকৰ ধমনী সংকুচিত হৈ পৰে। ধমনীৰ ভিতৰৰ বেৰত কলেষ্টৰেল জমা হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিলে এই সমস্যা হ’ব
পাৰে। ইয়াৰ ফলত ধমনী বেৰত প্ৰদাহ হ’ব পাৰে। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে, এই অৱস্থাৰ ফলত এটা সময়ত হাৰ্ট এটেক হ’ব পাৰে। লণ্ডনৰ কুইন মেৰী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ গৱেষকসকলৰ মতে, বিটৰ ৰসে ক’ৰ’নাৰী হাৰ্ট ডিজিজ হোৱাৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰে। বিটৰ ৰসত অজৈৱিক নাইট্ৰেট পোৱা যায়। এই যৌগটোৱে শৰীৰত নাইট্ৰেট অক্সাইড উৎপন্ন কৰে যাৰ প্ৰদাহ নিবাৰণকাৰী গুণ আছে। একাংশ বিশেষজ্ঞই কয় যে, হৃদৰোগ থকা লোকৰ নাইট্ৰিক অক্সাইডৰ পৰিমাণ কম হয়। কাৰণ ইয়াক সৃষ্টি কৰা এনজাইমটো কম সক্ৰিয় হয়। বিটৰ ৰসে ইয়াৰ অভাৱ পূৰণ কৰে। কেৱল ইমানেই নহয়, এণ্ড’থেলিয়াম কোষৰ সহায়ত আপুনি ভাল কাম কৰিব পাৰে। এই কোষবোৰ ৰক্তবাহী নলীৰ ভিতৰত থাকে যিয়ে ৰক্তবাহী নলীবোৰ সঠিকভাৱে কাম কৰাত সহায় কৰে। ইয়াৰ ফলত হৃদৰোগ হোৱাৰ সম্ভাৱনা কমি যায়।

* বিটৰ বিবিধ গুণ
১) ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰে।
২) মাংসপেশীৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে।
৩) ডিমেনচিয়া প্ৰতিৰোধত ই ফলপ্ৰসূ বুলি অধ্যয়নত প্ৰমাণিত হৈছে।
৪) যিহেতু বিটত কেলৰিৰ মাত্ৰা কম আৰু প্ৰায় কোনো চৰ্বি নাই, সেয়েহে ওজন কমাবলৈ পৰিকল্পনা কৰিলেও এই ৰস খাদ্যত ৰাখিব পাৰি।
৫) শৰীৰৰ পৰা দূষিত পদাৰ্থ আঁতৰোৱাত বিট অতি ফলপ্ৰসূ। বহু গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে বিটে তেজত ৰক্তকণিকাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰে। গতিকে ই একাগ্ৰতা বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে।